18 Ocak 2015 Pazar

Güney Okyanusu

Güney Okyanusu yani diğer bilinen adıyla Antarktika Okyanusu, dünyanın dördüncü büyük ve en son tanımlanmış okyanusudur.
Bazı coğrafya ve çoğu hidrografi kaynaklarına göre Antarktika Kıtası’nı çevreleyen su kitlesidir. Antarktika’nın kıyı şeridi ile kuzeydeki 60° G enlemi arasında kalan su kitlesidir. Güney Okyanusu derin bir okyanustur ve boylu boyunca 4000-5000 metrelere ulaşır; sığ sulara ise oldukça kısıtlı sayıda bölgede rastlanır. En alçak nokta: Güney Sandviç Çukuru’dur.


Zemin Yapısı:



  • Güney Okyanusu derin bir okyanustur ve boylu boyunca 4000-5000 metrelere ulaşır; sığ sulara ise oldukça kısıtlı sayıda bölgede rastlanır.

  • Antarktik kıta levhası genellikle dar ve alışılmadık derecede derindir: küresel ortalama 133 metreyken, Antarktik kıta levhasının kenarı 400-800 metre arası derinliklerde seyreder.

  • Antarktik yüzer buz alanının yüzölçümü, Mart ayındaki ortalama en az 2.6 milyon km²‘den Eylül ayındaki ortalama en çok 18.8 milyon km²‘ye çıkar ki, bu da yaklaşık olarak altı kattan fazla bir artış demektir.

  • Uzunluğu 21,000 km olan AKA her zaman için doğuya doğru akar. Dünyanın en büyük okyanus akıntısı olan AKA, saniyede 130 milyon m³ su taşır. Bu, dünyanın tüm nehirlerinin toplam akımının yaklaşık 100 katıdır.

  • En önemli daralma noktası, Güney Amerika ile Antarktika arasındaki Drake Geçidi’dir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder